Αν και οι περισσότεροι τη συνδέουν με την εφηβεία, η ακμή μπορεί να εμφανιστεί και σε οποιαδήποτε άλλη φάση της ζωής μας. Μάλιστα πολλά από τα άτομα που την εμφανίζουν ως ενήλικες, δεν είχαν ανάλογη εμπειρία ως έφηβοι. Πρόκειται για δερματικό πρόβλημα που παρατηρείται κυρίως στο πρόσωπο, αλλά και σε διάφορα άλλα σημεία του σώματος, με πιο συνήθη την πλάτη, τους ώμους και το στήθος. Εμφανίζεται όταν στο δέρμα συσσωρεύονται σμήγμα από υπερδραστήριους αδένες, πολλά νεκρά κύτταρα και βακτήρια.

Τι προκαλεί την ακμή ενηλίκων

Οι αιτίες που ευνοούν την εμφάνιση ακμής στους ενήλικες, δεν διαφέρουν πολύ από αυτές που την προκαλούν και στην εφηβεία, μόνο που στην ενήλικη ζωή προστίθενται κάποιοι επιπλέον επιβαρυντικοί παράγοντες, που ενδέχεται να οδηγήσουν σε ακμή.

Ορμονικές διαταραχές:

Και οι ορμόνες των ενηλίκων ενίοτε «τρελαίνονται» ή έστω αποκλίνουν από τις φυσιολογικές τιμές. Ιδιαίτερα οι γυναίκες αντιμετωπίζουν διάφορες ορμονικές αλλαγές στη διάρκεια της ζωής τους, σε περιόδους όπως η εγκυμοσύνη, η έμμηνος ρύση, η εμμηνόπαυση, η έναρξη ή η λήξη της αντισυλληπτικής αγωγής.

Άγχος:

Το στρες προκαλεί την έκκριση ανδρογόνου ορμόνης, που με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε έκκριση υπερβολικού σμήγματος και οι πόροι να φράξουν. Είναι κλισέ αλλά οφείλουμε να το επαναλάβουμε: προσπαθήστε να ελέγχετε το άγχος σας στον βαθμό που είναι δυνατό.

Φάρμακα:

Πολλά φάρμακα έχουν ως παρενέργεια την ακμή. Φυσικά ένας ασθενής δεν παρουσιάζει απαραίτητα τις παρενέργειες που αναγράφονται σε ένα φύλλο οδηγιών, όμως αν εμφανίσετε ακμή μετά από φαρμακευτική αγωγή ή αν η ήδη υπάρχουσα ακμή σας επιδεινωθεί μετά τη λήψη φαρμάκων, αναφέρετέ το οπωσδήποτε στον δερματολόγο σας.

Γενετικοί παράγοντες:

Δυστυχώς αν κάποιος στην οικογένειά σας είχε ακμή, έχετε αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσετε κι εσείς. Σε περίπτωση που ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, προσπαθήστε τουλάχιστον να εκμεταλλευτείτε το συγκεκριμένο δεδομένο προς όφελός σας σε επίπεδο πρόληψης, αποφεύγοντας τους παράγοντες εκείνους που «είναι στο χέρι σας» και που ευνοούν την ακμή.

Καλλυντικά:

Τα ακατάλληλα καλλυντικά αποτελούν συχνή αιτία δερματικών αντιδράσεων και προβλημάτων που ενίοτε περιλαμβάνουν και την ακμή. Ιδιαίτερα τα προϊόντα αντιγήρανσης ερεθίζουν αρκετά δέρματα. Κάτι όμως που μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε τους ερεθισμούς, είναι να επιλέγετε προϊόντα με την ένδειξη “non-comedogenic”στις συσκευασίες, και να συζητάτε κάθε φορά με τον δερματολόγο σας την καλλυντική φροντίδα που θα εφαρμόσετε.

Ρούχα:

Τα ρούχα σπάνια προκαλούν από μόνα τους ακμή, όμως η σύνθεσή τους μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα. Αν είστε επιρρεπείς στην ακμή, διαλέγετε τα ρούχα σας με προσοχή και απομακρύνετε πάντα τον ιδρώτα και το σμήγμα από το σώμα σας. Όμως μην υπερβάλλετε στον καθαρισμό χρησιμοποιώντας «σκληρά» προϊόντα, γιατί το αποτέλεσμα μπορεί να είναι το αντίθετο από το επιθυμητό.

Επιπτώσεις στην ψυχολογία και στις κοινωνικές σχέσεις

Η ακμή αποτελεί ένα πολυεπίπεδο πρόβλημα που μπορεί να επηρεάσει και την ψυχική μας υγεία αλλά και τις κοινωνικές μας σχέσεις. Η αρνητική ψυχολογία που δημιουργείται σε ένα άτομο που πάσχει από ακμή λόγω της εμφάνισής του και η προκατάληψη που μπορεί να συναντά σε κοινωνικό και επαγγελματικό επίπεδο, συσσωρεύουν μεγάλο συναισθηματικό «βάρος» στον πάσχοντα. Γι’ αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό να ακολουθηθεί μια υπεύθυνη, απόλυτα επιστημονική θεραπεία, και όχι «λύσεις σουπερμάρκετ».

Διαθέσιμες θεραπείες

Ξεκινώντας να αντιμετωπίσετε την ακμή, απευθυνθείτε μόνο σε δερματολόγο, που θα συστήσει την κατάλληλη θεραπεία για τη δική σας περίπτωση. Δείξτε εμπιστοσύνη και υπομονή, αφού πρόκειται για ένα από τα πιο δύσκολα αλλά αντιμετωπίσιμα δερματικά προβλήματα.

Στην Dermavita προτείνουμε εξατομικευμένες θεραπείες, που περιλαμβάνουν συνδυασμό όλων των σύγχρονων επιστημονικών μεθόδων αντιμετώπισης της ακμής: laser, χημικό peeling, βαθύ καθαρισμό, δερμοκαλλυντικά, και όλες τις πιο εξελιγμένες φόρμουλες και θεραπείες.

Η ακμή μπορεί να φαίνεται «θηρίο» στην αρχή της θεραπείας, όμως τα αποτελέσματα που μας δίνουν τα σύγχρονα μέσα αντιμετώπισής της, είναι τόσο εντυπωσιακά, που κάνουν τους ασθενείς να χαμογελούν ξανά με αυτοπεποίθηση.