Σίγουρα έχετε ακούσει για το Botox, την ενέσιμη θεραπεία που «σβήνει» χρόνια από την εμφάνισή μας. Γνωρίζετε όμως πώς ακριβώς γίνεται ή πώς δρα; Εδώ θα μάθετε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για να είστε ενημερωμένοι σχετικά με ένα από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία για νεανικό πρόσωπο.

 

Τι είναι το Botox;

To Botox (βοτουλινική τοξίνη), όπως είναι η εμπορική ονομασία του προϊόντος, δημιουργήθηκε το 1988 από την εταιρεία Allergan Inc ως φαρμακευτικό σκεύασμα που προκαλεί μυική χαλάρωση. Σήμερα χρησιμοποιείται ευρέως για την αντιμετώπιση των ορατών σημαδιών της γήρανσης, στις περιοχές του προσώπου όπου οι μυς είναι πολύ κινητικοί μυς με αποτέλεσμα να προκαλούνται ρυτίδες. Τέτοιες περιοχές είναι το μεσόφρυο, γύρω από το στόμα (barcode lines), δεξιά κι αριστερά από τη μύτη (ρινοπαρειακές), κάτω από τις γωνίες του στόματος (γραμμές πικρίας), το μυώδες πλάτυσμα (ρυτίδες του λαιμού) και όχι μόνο. Το Botox μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης για τη θεραπεία της υπεριδρωσίας σε περιοχές όπως οι μασχάλες, οι παλάμες και τα πέλματα.

 

Πώς δρα;

Ένας μεγάλος αριθμός από γραμμές και ρυτίδες στο πρόσωπο προκαλούνται εξαιτίας  συσπάσεων και κινήσεων των μυών που ελέγχονται μέσω των νεύρων από τον εγκέφαλο. Το Botox εμποδίζει τους μυς να ανταποκρίνονται στα μηνύματα που στέλνει ο εγκέφαλος, με αποτέλεσμα αυτοί να χαλαρώνουν. Έτσι, το δέρμα που υπάρχει επάνω από τους μυς ηρεμεί και οι ρυτίδες περιορίζονται ή και εξαφανίζονται. Το αποτέλεσμα είναι ένα πρόσωπο πιο λείο, απαλό και νεανικό.

 

Πόσο διαρκούν τα αποτελέσματα;

Τα πρώτα αποτελέσματα είναι ορατά περίπου 7-10 μέρες μετά τη θεραπεία, ενώ καθώς περνάει ο χρόνος το όφελος γίνεται ακόμα μεγαλύτερο. Η βελτίωση της εικόνας του προσώπου συνήθως διαρκεί 3 έως 6 μήνες και υποχωρεί σταδιακά, καθώς ο οργανισμός καταφέρνει να ενεργοποιήσει καινούρια αισθητήρια νεύρα μέσα στους μυς.

 

Σε ποια ηλικία να το κάνω;

Όπως γενικά στην ιατρική, έτσι και στην αισθητική δερματολογία, ισχύει η ρήση του Ιπποκράτη ότι η πρόληψη είναι προτιμότερη από τη θεραπεία. Γι’ αυτό μια γυναίκα που το πρόσωπό της κάνει έντονες συσπάσεις καθώς μιλάει, γελάει και εκφράζεται καλό είναι να μην περιμένει να αποκτήσει βαθιές ρυτίδες στο μεσόφρυο ή το μέτωπο για να τις αντιμετωπίσει. Το Botox μπορεί να εφαρμοστεί ακόμα και από την ηλικία των 25 ετών. Έτσι, τα σημάδια της γήρανσης προλαμβάνονται και η νεανική εικόνα στο πρόσωπο διατηρείται για περισσότερο χρόνο.

 

Με ποιες άλλες θεραπείες συνδυάζεται;

Για να εξασφαλίσετε ακόμα πιο όμορφη και φρέσκια εμφάνιση, στη Dermavita το Botox μπορεί να γίνει παράλληλα με άλλες θεραπείες όπως λέιζερ και fillers υαλουρονικού οξέος. Η dr. Μαργαρίτα Βεργολιά θα επιλέξει τον ιδανικό συνδυασμό, για τη δική σας επιδερμίδα ανάλογα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητές της.

 

Ποια είναι η διαδικασία;

Χρησιμοποιώντας μια πολύ λεπτή βελόνα, γίνονται μικρές ενέσεις στις περιοχές όπου θέλουμε να σβήσουμε τις ρυτίδες. Η θεραπεία είναι αποτελεσματική, ασφαλής και ολοκληρώνεται σε περίπου δέκα λεπτά. Η αίσθηση που έχει η ασθενής είναι αυτή ενός μικρού τσιμπήματος και δεν απαιτείται αναισθησία. Αμέσως μετά μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές δραστηριότητές της -είναι πιθανό να υπάρχει ένας μικρός ερεθισμός που υποχωρεί μέσα στις επόμενες 2-3 μέρες.

Για να κατανοήσουμε το λόγο που την καθιστά τόσο αποτελεσματική για τη φροντίδα του προσώπου και την αντιγηραντική προστασία, θα πρέπει πρώτα να γνωρίζουμε πώς ακριβώς δρα. Η ρετινόλη επιδρά απευθείας στο DNA του πυρήνα των κυττάρων της επιδερμίδας, προάγοντας λειτουργίες που από μια ηλικία και μετά αρχίζουν να φθίνουν. Έτσι, φροντίζει ώστε ακόμα και μετά τα 30 η κυτταρική αναπαραγωγή να γίνεται σε ταχείς ρυθμούς, που σημαίνει ότι καινούρια κύτταρα παίρνουν άμεσα τη θέση των κατεστραμμένων και το πρόσωπο δείχνει πιο νεανικό και υγιές. Παράλληλα, εμποδίζει την καταστροφή του κολλαγόνου και ενισχύει το πάχος της κατώτερης στοιβάδας του δέρματος -εκεί όπου αρχίζουν να σχηματίζονται οι ρυτίδες- αφήνοντας την επιδερμίδα πιο σφιχτή και λαμπερή.

 

3 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τη ρετινόλη

  • Στην αρχή της θεραπείας, πολλές γυναίκες παρατηρούν ότι το πρόσωπό τους κοκκινίζει και γίνεται πιο ευαίσθητο. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, σημαίνει απλώς ότι τα προϊόντα που χρησιμοποιεί κάνουν τη δουλειά τους. Τα αποτελέσματα της δράσης τους θα αρχίσουν να φαίνονται σταδιακά, αφού περάσει ένα διάστημα αρκετών εβδομάδων (6 έως 8) και θα συνεχίσουν να παραμείνουν εμφανή για πολύ καιρό μετά το τέλος της θεραπείας.
  • Μην ξεχνάτε να βάζετε αντηλιακή κρέμα όταν χρησιμοποιείτε ρετινόλη (αλλά όχι μόνο τότε)!
  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την κρέμα με ρετινόλη παράλληλα με άλλα προϊόντα που έχετε επιλέξει για την αντιγήρανση και τη φροντίδα του προσώπου σας. Μάλιστα, πολλές φορές η χρήση ρετινόλης σε συνδυασμό με άλλα προϊόντα βελτιώνει την πυκνότητα του δέρματος και εξασφαλίζει γενικά ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.

 

Βρείτε τα προϊόντα που καλύπτουν τις δικές σας ανάγκες

Για να δείτε εμφανή βελτίωση στην εμφάνιση της δικής σας επιδερμίδας, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ποιες ακριβώς είναι οι ανάγκες της. Στη Dermavita γίνεται εξειδικευμένη διάγνωση ώστε να επιλεγούν οι λύσεις που θα έχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, πάντα με τα καλύτερα (σε παγκόσμιο επίπεδο) προϊόντα της αισθητικής δερματολογίας.