Η φωτογήρανση από τη χρήση smartphone, tablet και laptop, αποτελεί μια νέα απειλή για το δέρμα μας, άμεσα συνδεδεμένη με τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Φαίνεται πως όσο περισσότερο χρησιμοποιούμε τέτοιες συσκευές, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να αναπτύξουμε δερματικές βλάβες. Πρόκειται για μια σχετικά πρόσφατη και σίγουρα δυσάρεστη διαπίστωση, ειδικά για τη γενιά που εργάζεται, επικοινωνεί και ψυχαγωγείται με αυτά τα μέσα.

Για την επιστημονική κοινότητα κάτι τέτοιο δεν αποτέλεσε έκπληξη, αφού κάθε πηγή φωτός μπορεί να είναι αιτία φωτογήρανσης, η έκταση της οποίας εξαρτάται από το είδος του φωτός και τον βαθμό έκθεσης στην εκάστοτε πηγή. Ωστόσο το καινούργιο δεδομένο που έχει προκύψει από σχετικές έρευνες είναι ότι πηγές φωτός όπως οι οθόνες των smartphones, των laptops και των tablets, όχι μόνο έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο δέρμα μας, αλλά και ότι η ακτινοβολία τους ενδέχεται να είναι το ίδιο ή και ακόμα πιο βλαβερή σε σχέση με τις UVA και τις UVB ακτίνες του ήλιου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις του νέου αυτού πεδίου έρευνας, το μπλε ιώδες φως ή «Ορατό Φως Υψηλής Ενέργειας» (HEV – High Energy Visible Light) που εκπέμπουν τέτοιες συσκευές, μπορεί να έχει ιδιότητες τόσο ισχυρές, ώστε να εισχωρεί στο δέρμα σε βάθος, εκεί όπου βρίσκονται οι μηχανισμοί άμυνας και ανανέωσής του, δηλαδή το κολλαγόνο, η ελαστίνη και το υαλουρονικό οξύ, και να προκαλεί σοβαρές βλάβες. Φαίνεται πως όταν το δέρμα μας εκτίθεται σε αυτό το φως, δημιουργεί ελεύθερες ρίζες οξυγόνου, που οξειδώνουν τα υγιή κύτταρα και τα καταστρέφουν. Αν πράγματι ισχύει κάτι τέτοιο, ενεργοποιείται η παραγωγή μελανίνης, που οδηγεί σε δυσχρωμίες, ενώ επιπλέον επιβραδύνονται οι μηχανισμοί συγκράτησης της υγρασίας στο εσωτερικό του δέρματος και επιταχύνεται η γήρανση. Σε περίπτωση που οι παραπάνω παρατηρήσεις επιβεβαιωθούν από αρκετές έρευνες, θα μιλάμε ουσιαστικά για αλλοίωση του DNA των κυττάρων, που προκαλεί μικροφλεγμονές και αλλαγές στη “συμπεριφορά” του δέρματος.

Αναλογιστείτε επίσης τους τρόπους με τους οποίους επηρεάζεται έμμεσα το δέρμα μας όταν χρησιμοποιούμε τέτοιες συσκευές: όταν π.χ. χρησιμοποιούμε το smartphone σε εξωτερικό χώρο, η οθόνη του αντανακλά το φως του ήλιου πάνω μας, μεγεθύνοντας την ακτινοβολία του. Όταν χαζεύουμε στο smartphone ή στο tablet “κλέβοντας” χρόνο από τον ύπνο μας, το δέρμα κουράζεται και διαταράσσεται η ισορροπία του, αφού χάνει πολύτιμες ώρες ανάπαυσης, που του είναι απαραίτητες για την επανόρθωση και ανανέωση των κυττάρων. Επίσης οι ακούσιοι μορφασμοί που κάνουμε όταν είμαστε πολλή ώρα μπροστά σε μια οθόνη, σταδιακά εγκαθιδρύονται στο πρόσωπό μας ως ρυτίδες. Ακόμα και η σκυμμένη στάση που έχουμε συνήθως όταν κοιτάμε οθόνες, επιβαρύνει το δέρμα στον λαιμό, που «διπλώνει» και επέρχεται χαλάρωση.

Φυσικά όλα τα παραπάνω δεν θα μπορούσαν να περάσουν απαρατήρητα από τη βιομηχανία καλλυντικών, που επιδεικνύει οξυμένα αντανακλαστικά. Στην αγορά κυκλοφορούν ήδη προϊόντα που προστατεύουν και από την ακτινοβολία συσκευών, στη σύνθεση των οποίων περιλαμβάνονται φωτοπροστατευτικά συστατικά νέας γενιάς. Στο εξής θα αρχίσουμε να βλέπουμε σε όλο και περισσότερα καλλυντικά την ένδειξη “anti-HEV” και ίσως δεν αργήσει η μέρα που θα τα χρησιμοποιούμε όσο χρησιμοποιούμε μέχρι σήμερα τα προϊόντα που προστατεύουν από τις ακτίνες UVA και UVB.

Γνωρίζοντας λοιπόν τα παραπάνω, μερικοί συνιστώμενοι τρόποι πρόληψης, είναι να φοράμε όλο το χρόνο και για ολόκληρη τη μέρα -ακόμα και σε κλειστούς χώρους- προϊόντα που προστατεύουν από όλα τα είδη φωτός, να χρησιμοποιούμε προϊόντα με αντιοξειδωτικά όπως ορούς που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, να ρυθμίζουμε τη φωτεινότητα των συσκευών σε κατάλληλη ένταση (υπάρχουν και σχετικά apps), να φοράμε γυαλιά ή φακούς επαφής με ειδικά φίλτρα προστασίας, να μεγεθύνουμε το ποσοστό εστίασης της οθόνης αν δεν βλέπουμε άνετα, και γενικότερα να κάνουμε μια κατά το δυνατόν λελογισμένη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών.