Πολλά είναι τα συστατικά που η βιομηχανία της ομορφιάς έχει παρουσιάσει κατά καιρούς ως «θαυματουργά». Όμως το μοναδικό που αποδεικνύει σταθερά την αποτελεσματικότητά του εδώ και περισσότερα από σαράντα χρόνια και εξακολουθεί να κατέχει κεντρική θέση στη σύσταση ενός τεράστιου αριθμού αντιγηραντικών προϊόντων είναι η ρετινόλη. Γι’ αυτό αξίζει σίγουρα να μάθουμε περισσότερα για αυτό το αληθινό ελιξίριο νεότητας!

 

Τι είναι η ρετινόλη

Ανήκει στα ρετινοειδή που είναι παράγωγα της βιταμίνης Α και χρησιμοποιούνται στην κοσμητολογία για τη φροντίδα του προσώπου εδώ και σχεδόν μισό αιώνα! Αρχικά, οι δερματολόγοι αξιοποίησαν τη δράση της ενάντια στην ακμή, μέχρι τη στιγμή που παρατήρησαν ότι μετά τη θεραπεία οι ασθενείς με ακμή δεν είχαν μόνο εντυπωσιακά πιο καθαρό δέρμα απαλλαγμένο από σπυράκια αλλά το πρόσωπό τους ήταν πιο λαμπερό, πιο νεανικό, με λιγότερες ρυτίδες και λεπτές γραμμές και βελτιωμένο τόνο.

Λίγα χρόνια μετά από αυτή τη σημαντική ανακάλυψη, η ρετινόλη κυριαρχούσε ήδη ως βασικό συστατικό σε μια μεγάλη γκάμα καλλυντικών προϊόντων, από ενυδατικές φόρμουλες και σέρουμ μέχρι κρέμες ματιών -μια κυριαρχία που δεν αμφισβητήθηκε ποτέ και γι’ αυτό δεν βγήκε ποτέ από το προσκήνιο!

Σήμερα η αποτελεσματικότητά της θεωρείται πλέον τόσο αποδεδειγμένη που εάν έπρεπε να επιλέξουμε μόνο δύο προϊόντα αντιγηραντικής φροντίδας για να προτείνουμε στις γυναίκες που ζητούν τη συμβουλή μας, αυτά θα ήταν ένα αντηλιακό και μια κρέμα με ρετινόλη. Η συνδυαστική χρήση τους είναι ό,τι χρειάζεται μια γυναίκα για υγιή, απαλή, σφριγηλή επιδερμίδα χωρίς διεσταλμένους πόρους και σπυράκια.

 

Πού βασίζεται η αποτελεσματικότητά της

Για να κατανοήσουμε το λόγο που την καθιστά τόσο αποτελεσματική για τη φροντίδα του προσώπου και την αντιγηραντική προστασία, θα πρέπει πρώτα να γνωρίζουμε πώς ακριβώς δρα. Η ρετινόλη επιδρά απευθείας στο DNA του πυρήνα των κυττάρων της επιδερμίδας, προάγοντας λειτουργίες που από μια ηλικία και μετά αρχίζουν να φθίνουν. Έτσι, φροντίζει ώστε ακόμα και μετά τα 30 η κυτταρική αναπαραγωγή να γίνεται σε ταχείς ρυθμούς, που σημαίνει ότι καινούρια κύτταρα παίρνουν άμεσα τη θέση των κατεστραμμένων και το πρόσωπο δείχνει πιο νεανικό και υγιές. Παράλληλα, εμποδίζει την καταστροφή του κολλαγόνου και ενισχύει το πάχος της κατώτερης στοιβάδας του δέρματος -εκεί όπου αρχίζουν να σχηματίζονται οι ρυτίδες- αφήνοντας την επιδερμίδα πιο σφιχτή και λαμπερή.

 

3 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τη ρετινόλη

  • Στην αρχή της θεραπείας, πολλές γυναίκες παρατηρούν ότι το πρόσωπό τους κοκκινίζει και γίνεται πιο ευαίσθητο. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, σημαίνει απλώς ότι τα προϊόντα που χρησιμοποιεί κάνουν τη δουλειά τους. Τα αποτελέσματα της δράσης τους θα αρχίσουν να φαίνονται σταδιακά, αφού περάσει ένα διάστημα αρκετών εβδομάδων (6 έως 8) και θα συνεχίσουν να παραμείνουν εμφανή για πολύ καιρό μετά το τέλος της θεραπείας.
  • Μην ξεχνάτε να βάζετε αντηλιακή κρέμα όταν χρησιμοποιείτε ρετινόλη (αλλά όχι μόνο τότε)!
  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την κρέμα με ρετινόλη παράλληλα με άλλα προϊόντα που έχετε επιλέξει για την αντιγήρανση και τη φροντίδα του προσώπου σας. Μάλιστα, πολλές φορές η χρήση ρετινόλης σε συνδυασμό με άλλα προϊόντα βελτιώνει την πυκνότητα του δέρματος και εξασφαλίζει γενικά ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.

 

Βρείτε τα προϊόντα που καλύπτουν τις δικές σας ανάγκες

Για να δείτε εμφανή βελτίωση στην εμφάνιση της δικής σας επιδερμίδας, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ποιες ακριβώς είναι οι ανάγκες της. Στη Dermavita γίνεται εξειδικευμένη διάγνωση ώστε να επιλεγούν οι λύσεις που θα έχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, πάντα με τα καλύτερα (σε παγκόσμιο επίπεδο) προϊόντα της αισθητικής δερματολογίας.